Nytt Vo2max-rekord på kliniken

Nicolas Kouzas från CKX besökte oss igår och fick vår utrustning för mätning av absolut syreupptagningsförmåg (VO2max) att nästan gå i taket.

Vi har testat och följt Nicolas under flera år och under detta är har vi gjort tre tester av just Vo2max. I vintras landade han på strax under 6 liter, i maj var han uppe på 6,1 liter och denna veckan klämde han i med 6,246 l/min. För att nå denna nivå var vi tvungna att köra Nicolas upp till 500 watt på vår Monark 839E…

Det som är speciellt med denna kille är att han är inte 2 meter lång och 100 kilo tung. Vid sådan kropp är inte över 6 liter extremt men Nico är bara 183 cm och väger 84 kg drygt. Det gör att hans testvärde landar på nästa 74 mlO2/kg/min vilket är extremt högt för en trettiofyraårig kille på 84 kg/183cm.   Lek med tanken att Nico såg ut som proffscyklisterna nere i Europa och hade ett BMI på under 20. Då hade hans testvärde varit i världsklass. På 75 kg (inte ens orimligt) hade han haft 83 ml/kg/min. Någonstans i trakterna av Fredrik Kessiakoffs värden. Men sedan krävs det även en hög aerob kapacitet och en rörelseekonomi av världsklass om man skall bli snabb som Kessiakoff. Men just detta inlägg handlade enbart om maximal syreupptagningsförmåga.

Vi har tidigare uppmätt över 74 i testvärde på flera idrottare men de har alla varit små och extremt smala killar.

Nicolas tävlar förövrigt i cykel i veteranklass H30 och han har skrivit några inlägg på denna blog.

Annons

En tanke på “Nytt Vo2max-rekord på kliniken

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s