Spinningföreläsning

Så här nu när vintern satt klorna i nästan hela Sverige känns det bra att vara en sådan fan av innecykel. Jag har kört träning på innecykel året runt (inte bara naturligtvis!) under  hela min aktiva karriär. Har inga problem med det alls, så länge passet är varierat och inte för långt. Har kört innecykel ute till och med. På en segelsemester för länge sedan hade jag med mig racer och trainer som jag satte upp på de små öarna vi lade till på. Om folk stirrade? japp.

På senaste tiden har jag fått ganska många förfrågningar på om jag personligen kan leda spinning på olika platser och i olika sammanhang. Några gånger har jag sagt ja och det har ofta varit om jag kunnat kombinera en föreläsning med ett spinningpass.

Alltså att jag inleder med en sittning där jag berättar om hur träning fungerar i allmänna ordalag. Sedan en koppling till Aktivitus Testklinik där vi mäter olika saker så som syreupptagningsförmåga, aerob kapacitet genom test av laktat samt anaerob effekt och kapacitet. Med mera. Jag brukar visa på diagram från olika tester, hur vi mäter och vilka siffror vi får fram. Sedan ger jag exempel på träning som skall kunna öka dessa siffror. Och  som grädde på moset har vi sedan direkt satt upp ett spinningpass där jag kört exempel på olika intervaller som tränar olika egenskaper där alla då får den återkoppling till föreläsningen jag precis höll. Mycket uppskattad har det varit.

I Jönköping körde jag en grej nu senast med Team ÖsterCykel och i Göteborg har jag kört i samband med läger Aktivitus har varit med som partner på. En gång i höstas körde jag för Friskis och Svettis i Partille och deras egna kunder. Det var en del förvånade miner i lokalen när vi körde maximala starter från stillastående med låååång vila, intervaller på 4 min med lika lång vila (finns aldrig på spinningpass) och inte en enda minut stående cykling. Och fram för allt inga olika handpositioner. Avslutningen med 2 set med Tabataintervaller där den sista sista ”råkade” bli 40 sek istället för 20 var särskilt ”populär”. Det var lite bleka ansikten här och var i klassen men efter en dusch och lite socker i kroppen kunde man verkligen se endorfinkickarna lysa i ögonen på folk. Flera sa faktiskt att det var det bästa spinningpass de kört. Sådan växer man av. Som att vara rockstjärna eller nått.

//Mattias Lundqvist

Utsikten från cockpit på en Monark 894E där denna lapp väl åskådliggör varför en del inte blir bättre av att träna.

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s