Vintercykling på Sotenäset

Trodde inte att landsvägscykling i januari var möjligt i Sverige, men idag körde jag Sotenäset Runt med start på Smögen via Hunnebostrand och Bovallstrand till Tossene och tillbaka. 49 km med 494 meters höjdstigning. Usla medelhastigheten 26,0 km/h kan förklaras med en västlig vind på 13 m/s med 17 m/s i byarna – de sista två milen ut på Smögen var minst sagt dryga. (Alla auktoriteter rekommenderar att ta den första halvan av rundan i motvind och hemvägen i medvind, men det går nästan aldrig om man startar på Smögen, där västliga vindar dominerar och enda hållet man kan köra är österut.)

Igår hade turen varit omöjlig, då låg det en hinna av frost och is på vägkanten, men idag var temperaturen runt fem grader och vägarna farbara om än ganska fulla med grus. Att jag vågade mig ut beror på däcken – Schwalbe Marathon 25-622. Som att köra med vinterdäck på bilen. För två år sedan vurpade jag på skärtorsdagen och bröt nyckelbenet, men jag är helt övertygad om att olyckan aldrig hänt om jag haft dessa lika grepp- som punkteringssäkra däck. Måste också nämna soft shell-jackan från Pearl Izumi, som klarar både kyla och väta helt suveränt.

Jag var definitivt den ende cyklisten som gett sig ut idag, men vad nöjd jag är att jag gjorde det! Skall definitivt göra om det, men helst mitt på dagen – när jag ”gick i mål” ca 16.15 var det i stort sett redan mörkt. Kände mig som ett proffs!

//Anders Nilson

 

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s