Träning pågår inför Tjörn Triathlon

Testdags för triathlonkillarna

Stenungsbadens vd Patric Ericsson Österström och matchracingseglarenJohnie Berntsson har nu några månaders fokuserad träning i ryggen införTenson Tjörn Triathlon. Idag var det dags för konditionstest – och för att svart på vitt få reda på hur den fysiska statusen ser ut.

Patric och Johnie är fullt fokuserade på sin träning som varierar mellan löpning, cykel och simning. De har även fått en del tekniktips och förslag på träningsupplägg av rutinerade SM-vinnaren i triathlon, Ted Ås. Så det var med optimistiska steg som de båda killarna träffades på Aktivitus för att testa sina mjölksyrenivåer.

– Vi tittar på deras uthållighet genom att mäta hur mycket mjölksyra de får under fysisk ansträngning, säger Mattias Lundqvist som är en av grundarna till Aktivitus.

Under tiden som de cyklar på testcykel och springer på löpband tar Mattias blodprov på dem genom ett stick i fingret för att se hur mycket mjölksyra de får. Det ger en bild av deras uthållighet som i korthet handlar om att träna upp kroppens förmåga att bränna fett istället för kolhydrater.

– Var fjärde minut ökar vi farten, och så mäter vi förstås pulsen för att kunna fastställa deras individuella pulszoner. Det gör att de kan använda en pulsklocka på ett bättre sätt i träningen.

Duon fick både cykla och springa, eftersom resultaten kan skilja väsentligt från en gren till en annan.

– Det beror i hög grad på tekniken och musklernas lokala kapacitet hur väl de lyckas i respektive gren, säger Mattias. Därför är det också viktigt att mäta båda grenar.

Tävlingsinriktade herrar

För att få fram tillförlitliga resultat är det inte nödvändigt att ta ut sig helt och hållet. Men när Johnie och Patric ska mäta sina värden – och har varandras värden att jämföra sig med – då blir det verkligen ingen lek.

– De var enormt taggade och motiverade båda två, vilket var väldigt roligt att se, säger Mattias. Deras interna kamp gjorde att de inte gav upp förrän de rasade ihop, men jag är väldigt imponerad av siffrorna.

– Patric är stark på löpningen. Han har en bra teknik och hög fart i kroppen. Hans fokus blir snarare att öka upp förmågan på cykel, säger Mattias.

För Johnies del var grenbytet jämnare, men det fanns teknikbitar att putsa på i löpningen. Mattias filmade Johnie på löpbandet och korrigerade bland annat hans steglängd och fotisättning.

–Johnie behöver ta lite kortare steg och istället öka frekvensen. Han kunde själv se på filmsekvensen i slowmotion före och efter hur stor skillnad det gör, säger Mattias.

I maj är det dags igen. Då ska Aktivitus göra en ny mätning och se om det har blivit några förbättringar. Om inte så finns det fortfarande tid att justera träningsupplägget.
Fakta om Tenson Tjörn TriathlonTenson Tjörn Triathlon är en tävling där simning, cykling och löpning ingår i och kring Skärhamn.  2012 hade Tenson Tjörn Triathlon 650 startande i både elit- och motionsklasserna, och man kan tävla både i lag och individuellt. Den största enskilda utmaningen är en halv Ironman som består av 1,9 km simning, nio mil cykel och 2,1 mil löpning. 2009 utsågs initiativtagaren, tillika tävlingsledaren, Lotta Nilsson till årets tävlingsledare av Svenska Triathlonförbundet. 2013 ligger kapaciteten på 1300 starter/dag för de två tävlingsdagarna i slutet av augusti. 

Fakta om Bluewater Sports & Health ClubBluewater Sports & Health Club är den avslappnat eleganta sportklubben som kännetecknar den amerikanska östkusten. Det här är en unik anläggning för både vila och aktivitet. Givetvis finns gym och mängder av utmanande träningsklasser – men också en behandlingsavdelning med allt från traditionsenliga tångbad till Madonnas senaste trendkur.

Stenungsbaden Yacht Club är en hotell- och konferensanläggning influerad av America’s cup och oceanångarromantik – i svensk västkuststappning. Med en konferenskapacitet på 1 500 personer och bäddar för 450 gäster, närhet till såväl Göteborg och Landvetter som Bohusläns klippor, finns här alla förutsättningar för ett lyckat möte. Stenungsbaden Yacht Club grundades år 1963, är medlem i Svenska Möten, ägs av Home Properties och drivs av Nordic Choice Hotels – Nordens största hotellkedja med över 170 hotell.

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s