Testrapport från Johan ”Bigmollo” Mölleborn

Det är två år sen jag testade mig på Aktivitus sist. Sen dess har de både köpt ny testcykel och bytt ramptest. Jag började med ett ”vanligt” ramptest för att fastställa tröskelpulsen och effekten. Men istället för att köra hela vägen in i kaklet så bröt vi en bit innan dess.
Sen var det dags att sätta på masken och mäta VO2. Nu började vi på 250 watt och höjde 20 watt varje minut. Jag klarade precis av en minut på 360 watt innan jag gav upp. Jag hade möjligen kunnat härda ut några sekunder till men enligt Mattias hade det inte gett nån större skillnad på VO2. Efter ett sånt här test har jag alltid en känsla av att jag skulle kunnat pressa mig mer. Några sekunder till bara. Nu hade jag faktiskt några slag kvar till maxpuls så jag hade nog kunnat köra en liten liten bit till.
Som bonus fick jag köra ett Wingate. Testet är bara 30 sekunder men det är de längsta sekunderna man kan tänka sig. I början känns det riktigt bra. Jag varvade upp till 170 i kadens då vikten släpptes. Jag höll bra tempo och kände mig stark. Sen kom syran. När jag trodde att testet var slut så ropade Mattias att det var halvvägs och bara 15 sekunder kvar. Kämpa! Sen var det kamp mot hela världen. Mattias skrek, jag gnydde och stånkade. Mattias skrek ännu mer och jag skrek tillbaks, i falsett. Jag undrar vad de utanför tänkte. De sista fem sekunderna var rent tragiska. Jag hade ingenting kvar. Jag ville bara att det skulle ta slut. En slaktmask i bakhuvudet hade suttit fint.
Siffrorna då. Det blev inget världsrekord den här gången heller. Min tröskelwatt hade sjunkit ett snäpp sedan sist. Nu var den 270 och för två år sen var den 280. Det kan bero på att det testet gjordes på våren så jag hade hunnit cykla mer utomhus. Det kan också bero på att jag är kass. Mitt VO2 hamnade på 66,7. Om jag går ner 3 kilo så når jag det, för mig, magiska 70 ml/kg/min. Wingatetestet är inte min paradgren. Man behöver sällan en stark spurt när man ska cykla 100 mil. Jag fick en maxwatt på 981 watt vilket ger 15,33 watt/kg. Snittet blev helt förstört när jag dog sönder mig de sista 5 sekunderna så där blev det 10,29 watt/kg.
Summa summarum. För att komma direkt från vinterträning med ganska få träningstimmar så var resultatet ok. Mattias gav bra tips och råd för hur jag ska kunna höja mig några snäpp till sommaren, men det är sånt som jag håller för mig själv. Den nya Monarken var grym och Aktivitus levererar förstklassig resultat som vanligt. Nu kör vi så det ryker!
Tack Mattias för bra input.
/Johan
Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s