Thames Ring! Detta monster!

Mindre än en vecka kvar till start för mig i detta monster.

Thames Ring 250 anordnas av den Britiska Trail Running Association och gick av stapel för första gången 2009. Det har sedan dess anordnats ytterligare en gång, 2011 och nu är det alltså dags för den tredje upplagan av Thames Ring 250. Storbritanniens längsta och ett av världens absolut längsta nonstop lopp för löpare. Tävlingsdistansen är knappt 250 miles vilket motsvarar 440km.

Tävlingsbanan går längs den klassiska kanalbåtsrutten med samma namn och är en kombination av flera olika delar av det kanalnätverk som förbinder stora delar av Englands städer med Themsen och London. Om man vill semestra med kanalbåt längs rutten så är den rekommenderade tiden 2- 3 veckor. Vi löpare har max 100 timmar på oss (4dygn +4timmar). Inom den tiden ska vi ta oss via 10st check points (CP), över 176 slussar och mer än hundra broar till målet i Gooring / Streatly up on Thames som också är startpunkten.

Thames Ring

CP:na ligger med ungefär ett marathons mellanrum och där kommer vi löpare ha möjlighet att fylla på våra energidepåer, byta kläder, plåstra om skador och skavanker samt fylla våra ryggsäckar med mat, vätska och kläder så vi klarar oss till nästa CP ca 42km längre bort. Underlaget är mestadels stig och grus men det kommer även att förekomma längre sträckor både asfalt och betong. Banan är förhållande vis platt, där stigningarna sker vid slussarna, alla små broar som skall passeras samt där kanalen går via tunnlar igenom några högre kullar. I dessa tunnlar finns det inte plats för oss löpare utan vi får ta oss över kullen istället.

När man lämnar varje CP får löparen en karta med instruktioner på hur man skall springa till nästa CP. En av utmaningarna förutom själva löpningen är att tolka text och karta rätt när man lider av utmattning och svår sömnbrist. Ett flertal löpare har i ren förvirring sprungit fel och plussat på de 440km med ytterligare ett gäng kilometrar. Andra faror längs vägen är att man kan trillar i kanalen. Huvudelen av sträckan så befinner du dig en halvmeter från kanten och det är inte lätt att ta sig upp ur kanalen om du ramlat i.

Bild längs kanalen

Det har även förekommet problem där löpare under nattetid blivit rånade och misshandlade av fulla britter, när löparen passerat igenom någon av alla städer och byar. Vi löpare uppmanas att nattetid gå ihop ett gäng löpare för kunna skydda och hjälpa varandra ifall något sådant återigen skulle inträffa. Vi uppmanas även att släcka våra pannlampor när vi passerar igenom  befolkningscentran.

Mina mål med Thames Ring 2013 är att genomföra loppet eller försöka i 100timmar. Om jag spänner min båge ordentligt så hoppas jag att jag skall kunna genomföra loppet på mellan 72-84 timmar. Det är mot detta som jag lägger upp mitt tidsschema.

16mil dygn 1

14mil dygn 2

14 mil dygn 3

Detta är mycket tufft ställda tidsmål och för att detta skall gå så krävs det att allt funkar problemfritt vilket det troligtvis inte kommer att göra.

För att ställa min tidsmål i relation till andra tider så är banrekordet, som sattes 2009, på 59 timmar och vinnartiden 2011 låg på ca 72 timmar.  Så som sagt jag spänner bågen ordentligt.

Jag kommer att redan från start blanda löpning och perioder av gång. Ex 50/10 Springa 50 min / gå 10 min. Gången blir min vila då jag äter, dricker, stretchar, fixar utrustning etc. Men tanken är att jag hela tiden skall ha ett moment framåt. Planerad sömn kommer at genomföras vid en CP och sömnen kommer i tid vara mindre än 10min eller mellan 2-3 timmar.

Mina två största utmaningar under loppet komma vara min motivation och mina fötter. Mer om detta kommer i kommande blogg inlägg.

/ Rikard

Annons

En tanke på “Thames Ring! Detta monster!

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s