Aktivitus träningschef Mattias Lundqvist SM vinnare Master herr 2013

Vem blir inte sugen på ett dopp när man ser detta?

I helgen avgjordes Triathlon SM på medeldistans. Låter som lite halvlångt men det är fasen inte halvlång, jag kom i mål på 4:12 och en del behövde 6 timmar på sig att fullfölja. Som ett längre långlopp på MTB. Sträckan som skulle köras var 1900 meter simning, 90 km cykel och 21 km löpning. Simning i manet-tätt öppet saltvatten med rätt mycket vågor ( 6-8 m/s vind), cykel på nästan platt bana och löpning på en halvbackig bana.

Tävlingen kördes ute på Tjörn i och runt Skärhamn. En vacker idyll perfekt för ett Triathlonrace där man gick ur huse denna helg.

Jag lyckades alltså vinna min så kallade agegroup 10 minuter före tvåan, min klubbkompis Lars Rosenkranz och hade varit 11:a om jag ställt upp bland elit-triathleterna som kör en klass som heter senior. Skall man leka teoretiker ytterligare hade jag haft en topp-tio placering på SM om jag kört seniorklass. Jag hade bästa cykel -och löptid i min klass och tredje bästa cykeltid totalt av alla. Mina splittar blev 36:13, 2:07:29 och 1:25:59.

Simningen var riktigt rolig och kaotisk. Men mäktig känsla faktiskt att simma långt ute i öppet saltvatten men en massa andra som sällskap.

Cyklingen gick enligt plan. Kan hända med facit i hand lite passiv men det vet man först i efterhand. Jag tryckte på i stort sett vad som gick, alltså full fart. I de backar som fanns över syragränsen och sedan utför en bit under för återhämtning. På platten precis på. Jag tror det är något många triathleter saknar, förmågan att köra ordentligt anaerobt under perioder för att inte tappa fart. På platten körde jag inte jättemycket fortare än konkurrenterna  men på de tuffare partierna  körde många ganska passivt och inte så fort. Skall man åka fort på cykel måste man ta i där det gör störst skillnad på farten, dvs där det går som mest långsamt. Detta fungerar inte på full distans men på halv IM är det ”plattan i mattan” som gäller och då är fartstrategi viktig. Men då måste man ha tränat på just detta, att kunna återhämta sig snabbt efter upprepade inslag av anaerob körning och dessutom inte ta för mycket stryk av det så man kan springa okej sedan.

Tjorn Triathlon 2013 foto Lisa

Löpningen gick bra men mentalt tufft som vanligt efter ett tag. En sida av en är nöjd att bara komma i mål medan den andra vill springa fort och ta placeringar. Jag lyckades, trots armband för varvräkning, tappa räkning på varv och var helt övertygad att jag hade 5 km kvar när jag blev invinkad mot mål. Skön känsla minst sagt att få ”åhh 5 kvar” till att helt plötsligt sitta och göra ”high five” under en fleece-filt i mål med Ted Ås och Calle Brümmer som jag då inser inte varit så värst långt före mig.  Då går det upp för mig att jag gjort ett riktigt bra race. Innan dess hade jag faktiskt noll koll och det enda jag visste var att jag var före snabbsimmaren och duktige cyklisten Lars R som jag på förhand gissat vara min vassaste konkurrent om segern i M40.

På det hela taget väldigt väldigt  glad och nöjd med denna tävling och min tävlingssäsong i triathlon och cykel. SM-brons i tempo och SM-guld i partempo i H40 i landsvägscykel, 6:a på Mountainbike SM Marathon i H40 och nu seger på inofficiellt Triathlon-SM på medeldistans i mastersklassen M40-44. Har nu gjort 2 säsonger med Triathlon och tagit mig upp och nosar på elitklassen så jag får vara riktigt nöjd med det. Har full respekt för de som gör ner mot 4 timmar och under detta på halv IM, tro inget annat då jag vet vad som krävs. Men om 2-3 år kanske jag kan vara där om jag förbättrar min mediokra simning, håller samma nivå på cykel och förbättrar löpning några procent.

En bidragande orsak till styrkan på cykel är naturligtvis mina 15 år som tävlingscyklist men även en vinterträning på en triathlonanpassad testcykel från Monark med wattmätning samt högintensiv träning med likasinnade i Göteborg. Vi har ofta 20-30 cyklister som inget hellre vill än att köra i från varandra på träning under säsong. Målsättningen på dessa pass är inte att alla skall hänga med i ett jämnt tempo utan nästan tvärt om…

IMG_3480

Uppladdning inför loppet kan kanske intressera någon. Dagen innan körde jag kl 17-18 cirka 45 km tempocykel med 38,4 i snitt på banan (provkörning av varvet), Dagen innan den 45 km tempo hemma med 40 i snitt, på onsdagen tävling 10 km tempotävling följt av 5 km maxfart. Vila mån, tisdag 52 km tempocykling 36,3 i snitt. Tävling SM Långlopp MTB söndag. Löpning bara 2 korta pass på ca 10 km men 10 dagar innan gjorde jag ett långt terrängpass på 2:30 som gick bra samt uppe i Sälen i samband med Cykelvasan några rätt tuffa pass (  2 st 20 x 30/60 och några terrängpass på 25 km. Dagen innan LL-SM på MTB blev det 10 km bra fart vill jag minnas.

Energiintag under loppet: ett par dl saltvatten till att börja med…. På cykeln 2×70 cl sportdryck med 75g per flaska  plus lite spets av hemgjord koncentrerad flädersaft. På löpning 1 mugg vatten, 1 mugg sportdryck/cola på varje station på banan. Dvs varje 2,5 km om jag räknar rätt.

Tävlingen har en helt magisk stämning. Alla, och då menar jag ALLA, som jobbar med tävlingen har ett leende på läpparna. Alltid. Man blir glad av att bara vara på plats. Fantastiskt publikstöd och många kända ansikten som supportar.  Tävlingen får nästan larvigt mycket beröm överallt men det finns fog för det, jag lovar! I mål fick jag en stor kram, bara en sådan sak!

Resultat med alla sträcktider finns här. (Kolla in vinnaren Björn Anderssons cykeltid… över 45 i snitt på 90 km är skapligt för någon som sedan skall springa en halvmara…)

//Mattias Lundqvist

VD och träningschef på Aktivitus Testklinik & Coacing

Foto: Lisa

Annons

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s